SUNDSVALL LOGO

  SUNDSVALLS GEOLOGISKA SÄLLSKAP

SGS Sommarexkursion 12 – 14 juni 2009

Traditionsenligt var det Karin som planerade, vilket hon gjorde med den äran.
12 stycken av klubbens medlemmar skulle besöka SGU i Uppsala, Sala silvergruva, och Bastnäsgruvan.

Fredag 12 juni

Likt tidigare år åkte Tomas, Christer och jag ; Jens, i delad hyrbil med vårt pick och pack.
Vi alla skulle befinna oss på SGU:s parkering i Uppsala kl:1100, så det blev en tidig start, i gråväder.
Den bedriften lyckades vi alla 12 med, och hälsades välkomna av statsgeolog Arne Sundberg som var vår guide runtom i SGU-komplexet.
Vid ingången finns en vackert stensatt förgård med bergarter från olika håll i Sverige, samt en spektakulär fontän med ett stort rullande stenklot.
I foaje´n finns svenska bergarter o mineral exponerade både i glasskåp och som representativa väggornament.

Vårt besök började med en orientering av Dr. Katarina Persson-Nilsson kring den nyligen avslutade berggrundsresurskarteringen som genomförts längs kustlandet i Västernorrland.

Därefter lotsades vi till SGU:s forsknings- och referensbibliotek, där vi fick en bra och genomgående information om verksamheten av bibliotekssamordnaren Martin Östling, samt försågs med kart- och infomaterial.
Efter denna ”forcering” passade det utmärkt att få sätta sig ned till en lunch i den fina personalkantinen som ligger i anslutning till foaje´och förgård.

Arne Sundberg guidade oss därefter genom kontors- och forskningsavdelningar, där vi kunde ställa frågor till geologer som arbetade med olika projekt : kart-  och mineralanalyser.

Lördag 13 juni

Något bättre väder idag, bara duggregn.

Efter frukost begav vi oss med bilarna till besöksparkeringen vid ingången till Sala silvergruva, där vi delade upp oss i olika aktiviteter ; en del skulle gå ner i den gamla gruvan på guidad tur, och andra beslöt att direkt bege sig upp på varphögarna; även kallat stenhavet.

Gränsande mot gruvan ligger ligger det stora och djupa Tistbrottet som är ett kalkbrott upptaget i dolomitmarmorn som den silverrika zink- o blymalmen en gång upptäcktes i.

Förutom det fina musee´t på övervåningen av Sala silvergruvas reception, fick också Stenboden ett besök, där fina mineralstuffer kunde inhandlas till låga priser.

Under dagens lopp hittade vi mängder av fina stuffer med zink och blyglans, samt många med fint kristalliserade skarnmineral.

Några av oss gjorde en avstickare till Glasgruvan som ligger c:a 1km sydväst om Sala silvergruva. Där hittade vi vackert kristalliserad salit.

Vi återsamlades sent på eftermiddagen för att ta oss ”hem” till Sofielund, bara för att dra iväg igen ; nu till Västerås dit vi var bjudna av Britta Bäckman, förgrundsfigur i VAG:s, på italiensk middag och trevlig samvaro.

Hos henne bjöds vi även på stuffer av mineral från olika gruvor och stenbrott i Bergslagen.

Efter middagen gjorde vi ett studiebesök i VAG:s klubblokal, där vi tappade hakorna inför de professionellt sammansatta stensamlingarna, och fick en möjlighet att ev. komplettera våra ofullständiga LITOFILEN-årgångar.

Britta skulle även under morgondagen ägna sig åt oss, nämligen som guide vid vårt besök vid Bastnäsgruvan.

Dagens fynd inspekterades.

Söndag 14 juni

Återigen en regnig dag.

Vi städade ut oss efter en stärkande frukost, och anträdde färden till Bastnäs, som vi hittade fram till sent på förmiddagen efter en omväg pga vägarbeten.

Här hittade vi cerium- lantan- och kopparmineral i mängd.

Britta visade oss på ett område c:a 300 m söder om gruvan, där det fanns många små skärpningar och varphögar i vilka förekom koboltblomma, ett vackert rosafärgat koboltarsenat, i en bergart som innehåller koboltglanshaltig magnetkis.

Mineralet blev lättare att upptäcka tack vare att regnet öste ner.

Vid 15-tiden kände vi oss alla nöjda på fynd, överens om att årets resa varit fullproppad med geologiska upplevelser(och regn), varefter vi skiljdes åt för hemfärd.

Text : Jens
Bilder : Tomas o Sven©2001- GeoNord