Guldfynd i Åsele tog pris i Mineraljakten


MALÅ/Västerbottens Kuriren 28/11 1998

Ett guldfynd två mil utanför Åsele gav förstapriset i årets Mineraljakt inom Västerbottens län.

- Ett mycket betydelsefullt fynd. Det är första guldblocket som hittas i området. Det öppnar nya möjligheter för prospekteringsbolagen, menar geolog Birger Filén, SGU i Malå.

- Guldblocket hade inlämnats av Bert Nygren och Gunnel Hermansson, Kramfors. De erhöll tillsammans 20.000 kronor vid Mineraljaktens prisutdelning i Malå i går.

- Det var under en av sina mineraljaktsvandringar som Bert Nygren och Gunnel Hermansson, Kramfors, två mil öster om Åsele hittade ett block kvartsådrad svartskiffer med svavel- och arsenikkis. Blocket bedömdes som ett nyckelblock eftersom det innehöll så höga guldhalter. Ända upp till 2 gram per ton.

- Vi vet att gruvor i dag drivs där guldhalten ligger på den här nivån. Fyndet har redan fått prospekteringsbolag, bland annat då Lappland Guld, att gå in i området, berättar Mineraljaktens geolog Birger Filén, Malå.

Pågår i norr

- Förutom Mineraljaktens länspris på 10.000 kronor fick kramforsborna ett av Norrlandsfondens fyra stora pris på 10.000 kronor under en ceremoni på Malå Hotell på fredagen. Priset utdelades av Malås kommunalråd Rolf Andersson.

- Årets Mineraljakt pågår i de fyra nordligaste länen. Totalt utdelas cirka 150.000 kronor i priser. Pengarna anslås av länsstyrelserna, delar av SGU samt medel ur EU:s strukturfonder. Delat andra pris i länet, 5.000 kronor, gick till Carl-Gustav Sundin, Norsjövallen, för fynd av block med inslag av guld, koppar, magnet- och arsenikkis i området vid byn Vormträsk.

- Kurt och Kristoffer Löfroth, Lövånger, erhöll 5.000 kronor för fynd av nickelförande magnetkis och kopparkis i kustområdet. De två belönades även för fynd av grafit i häll, som tyder på stor potential för ännu större fynd.

Stimulanspris

- Fjärde pris, 3.000 kronor, överlämnades till Sören Lidström, Sorsele, för fynd av guld med mera i Sorseleområdet. 3.000 kronor gick också till Daniel Lundström, Kvammarn, Norsjö, för fynd av zink, guld och silver i närområdet.

- Ungdomspris gick till Patrik Kågström och Andreas Nilsson, Ursviken, för fynd av block med koppar vid Brännberget, Boliden.

- Första pris totalt i årets Mineraljakt har tidigare utdelats till Ragnar Björk, Koler, Älvsbyn, 27.000 kronor, för fynd av koppar och guld inom Älvsbyns kommun.

- Under prisutdelningen på Malå hotell föreläste Alain Chevalier från gruvbolaget NAN, North Atlantic Natural Resources, om bolagets verksamhet i Storliden utanför Malå. Avdelningsdirektör Arne Sundberg från SGU sammanfattade årets Mineraljakt.

Totalt har 199 prov inlämnats av 53 mineraljägare.

SÖREN NILSSON/VK
©2001- GeoNord