Falska mineral
©2012 Geonord


På alla mässor såväl Nordiska som utländska förekommer det fossil och mineral som gjorts attraktiva genom skickilig manipulation.
Internationella aktionskammare som ex. eBay är inget undantag. Man kan göra "superfynd" och bli blåst. Och det går inte att reklamera!

Det vanligaste är att klistra in en kristall på sekunda matrix. Alla mässor har exempel på det. Om man inte är kritisk och inte har en lupp så är det lätta att bli lurad.
Att behandla kristaller med olja, vax etc är ett annat sätt att dölja skador för att öka "värdet".

Här nedan två exempel som illustrerar problemet. i Tyska tidningen Lapis presenteras regelbundet nya falsarier varje år.

Kinesiska mineralförsäjare dränker marknaden med falska mineral. Ett bra exempel är Okenit från Indien som behandlast kemiskt med färg och anges vara ett nytt mineral från Kina. Så är det inte. Hur man lyckats att begränsa färgningen till just okenitkristallen är en gåta. Journalisten från Lapis har sett en del av processen i Kina. Man kan dock se att okenit kristallern är ofärgade ytterst på spetsarna. Fjärde bilden visar äkta okenit från författarens samlingar.

Äkta okenit från Indien från förattarens samlingar.

Exempel nummer 2 är orimligt stora "stuffer" av exempelvis " turkos". Matrix/mineralet är i regel howlit eller magnesit som färgats och säljs som "turkos".
Rätt marknadsnamn är tuquosite enligt bramschen. Äkta turkos som stabilserats är i regel ytterst små stuffer för slipning och smyckestillverkning. Att erbjuda handstora klumpar är orimligt.

"Turkos" på 2,5 kilo. Äkta? Nej. Färgad howlit.
"Turkos" på 1,2 kilo. Äkta? Nej. Färgad magnesit.

Det enklaste sättet att avslöja om det är äkta är att med bomull och lite lösningsmedel ex alkohol eller aceton knida på ytan och om färgen släpper så är det ett falsk mineral.

Vill du se flera exempel gå till Fakeminerals. com


©2001- GeoNord