KONSUMENTUPPLYSNING OM FS-DATA & Nordreg.com

Syftet är att varna Dig som planerar att hyra in Dig på ett webbhotell.
Tänk igenom Ditt val mycket noga och välj absolut inte FS-Data.
Det finns garanterat bättre alternativ.

Gå in på Internetworlds smarta webbhotellsguide där Du kant hitta ett hotell som passar Din sajt och Dina krav på utrymme, tjänster, service och pris.
Just nu finns över 150 webbhotell och fler än 450 paketlösningar i guiden.

FS-Data började sin karriär som enskild firma 1997 antagligen mitt i IT-boomen och har överlevt turbulensen inom IT-världen under sista åren.
FS står för ägarens namn Fredrik Sköld, som är juridiskt huvudansvarig för det egna företaget.
Verkar som "Störst i Sverige" (citat) hade uppgraderat sig till handelsbolag fast egendomligt nog stod det på PRV’s hemsida den 27/1 2004 endast enskild firma igen. Som kund förväntar man sig att "Störst i Sverige" (citat) är ett aktiobolag.
FS-Data var inte störst i Sverige då GeoNord tecknade sitt abonnemang 1999.
I sin reklam anger man standardslogans som inte förpliktar till något.
"I abonnemanget ingår allt... utan några dolda kostnader" (citat).
Detta stämmer inte vilket vi skall se längre fram.
Man gör stor affär över webbmasterverktyget "waff". Det ser i stort likadant ut idag som år 1999.
Tittar man på andra webbhotell finns det betydligt flera och mera spännande verktyg att välja mellan.
Man pratar vidare om "kostnadsfri support och garanti för driftsäkerhet ser vi som ett måste"(citat).
De flesta webbhotell idag har liknande fri support, men det finns en stor skillnad, nämligen att man skall inte söka support under helgerna, varken genom mail, vilket är meningslöst om serverns har kraschat, genom telefon där man hänvisas till att återkomma efter helgen eller per fax som aldrig besvaras.
Den återkommande frågan som GeoNord ställt supporten genom åren är "Varför finns inte geonord.org på nätet? Svaren på denna fråga kommer längre fram i denna rapport.
"Driftsäkerheten är ett måste" (citat), som man inte lyckats leva upp till, vilket är primärorsaken till varför GeoNord valde att säga upp abonnemanget och tecknade ett nytt avtal på ett annat webbhotell.
Det som slutligen fick bägaren att rinna över var bemötandet från Fredrik Sköld.
Alla fakta med e-mailsvar och loggar publiceras här om Du är intresserad av läsa viktig konsumentupplysning, som klart motsäger påståendet; "Vill du också bli en av våra nöjda kunder?" (citat). Därute finns det många som inte varit nöjda.
Några har publicerat sig på Svarat Listan och där går man in under bokstaven F.
Redaktören för GeoNord har redan fått e-mail från kunder som också haft problem med FS-Data.
GeoNord väljer i stället att publicera sin egen version på egen domän samt också på alla andra domäner som ägs av redaktören. Sidorna kommer självklart att registreras på alla sökmotorerna.

Och då var det dags att titta på vad FS-Data presterat. Varje länk nedan öppnar ett nytt fönster!

I Internetworld nr 2 mars 2004 framgick det med all önskvärd tydlighet att FS-Data inte blev ett rekommenderat webbhotell för Din sajt. Kritiken som famförs här fanns också med i omdömet från redaktionens sida. Det finns många bättre alternativ och gör därför inte samma misstag som Geonord gjorde.
Geonord.org har nu (04-02-17) lyckats från dns ompekningen genomförd.
Kostnad 0:- och utan hjälp från FS-Data. Besparing 1.250:-.

NYHET. 2004-10-02.
Observanta Internetanvändare har rapporterat att Fredrik Sköld har registrerat ett nytt företag Nordreg AB under domän www.nordreg.com vars uppgift är att sköta registrering av nya domäner. FS-Data har också flyttat sin domän till nordreg.com och skapat en ny ingångssida. Intressant.
Tidigare köpte FS-Data tjänsten från bla.a. Xlate Systems AB. Det är därför på plats med en varning att Du som kund inte kommer att äga domänen du registrerat även om Du betalat den. Formell ägare blir Nordreg AB som FS-Data kommer att debitera (egentligen till sig själv) för registrering och omregistrering, samt ompekning om Du väljer att flytta till annat hotell.
Praktiskt kommer det också att innebära att även om Du flyttat kommer du att få faktura från företaget när domäntiden går ut och en förlängning är aktuell.
Varför har FS-Data registrerat den nya domänen. Läs om striden med Xlate Systems AB.

Det finns tack och lov andra alternativ. Du kan själv registrera på fristående registreringsföretag på Internet din domän, få egen användarkod och access för att sköta ompekningar och göra betalning utan mellanhänder för din domän. Information om lämpliga och godkända ombud kan du hitta bl.a. på www.verisign.com eller domaininfo.com som även har text på svenska. Här kan du också få hjälp med förlyttning av "ägandet av Din domän" och när det är genomfört och godkänt sköter du själv i fortsättningen ompekningar med mera.

I reklamen framgår fortfarande efter snart 5 år att de har 18.000 hotellgäster. Har verksamheten stagnerat eller är antalet gäster fiktivt? Vem kan kontrollera fakta.
©2001- GeoNord